Излети и посете знаменитостима ивањичког краја

Захваљујући љубазним домаћинима, гостима Ивањичких конака су доступни бројни излети и посете знаменитостима ивањичког краја. Уколико волите активан одмор, са нама Вам никада неће бити досадно. Упознајте град, околну природу, Парк природе Голију, посетите локалне манастире, историјске споменике, испробајте домаће специјалитете српске кухиње, или једноставно само уживајте у доброј шетњи, чистом ваздуху, изванредном погледу и природној тишини.

Манастир Ковиље

Удаљеност: 14км

Манастир Ковиље

Манастир је из XВИИИ века и сачињавају га два храма: први посвећен Светом Архангелу Гаврила и други посвећен Светом Николи. Црква Светог Архангела се једним делом наслања на стену, тако да се може сврстати у ред пећинских цркава испосничког типа.

Манастир Придворица

Удаљеност: 20км

Манастир Придворица

Изграђен је у 12. веку, у исто време када и суседна Студеница. Налази се у околини Ивањице, у месту Придворица. Има статус споменика културе од великог значаја.

Манастир Студеница

Удањеност: 45км

Манастир Студеница

Ово је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве. Основао га је Стефан Немања 1190. године, а УНЕСКО га је 1986. уврстио у листу Светске баштине.

Хаџи-проданова пећина

Удањеност: 1600м

Хаџи-проданова пећина

Хаџи Проданова пећина је археолошко палеолитско налазиште и споменик природе који се налази код насеља Лиса, недалеко од Ивањице.

Парк природе Голија

Удањеност: 30км

Јанков камен (1833 м), Тичар језеро и језеро Небеска суза

Овај простор проглашен је парком природе, а УНЕСКО га је прогласио резерватом биосфере.

Јавор

Удањеност: 19км

Кушићи, Василин врх, споменик Мајору Илићу

Кушићи су мало планинско село на територији општине Ивањица, а на обронцима планине Јавор (1519м, Василин врх).

Језеро увац

Удаљеност: 45км

Природни резерват Језеро Увац

Језеро је у клопу Специјалног резервата Увац, основан ради заштите највеће колоније Белоглавог супа на Балкану. Језеро је богато је рибом, а посебно шараном.

Град Ивањица

Удаљеност: 5км

Посета граду Ивањици

Упознавање Ивањице и њених лепота. Посета истакнутим знаменитостима. Обиласци ресторана и ноћни живот.

Римски мост

Удаљеност: 16км

Римски мост

Овај камени мост преко реке Моравице, налази се у селу Куманица на 16. км југозападно од Ивањице, ка планини Голија у близини старе запуштене воденице–поточаре. Део је старог пута, који је у доба Турака био најкраћа спона између Санџака и Србије.

Испосница Светог Саве

Удаљеност: 32км

Испосница Светог Саве

Испосницу је подигао Свети Сава, по повратку са Хиландара. Уска планинска стаза води посетиоце до овог посебног места да се помоле и захвате воду са извора у пећини где се подвизавао српски светитељ.

Језеро Вучковица

Удааљеност: 9км
Вештачко језеро Голи камен, код Вучковице је идилично место за излете и рај за риболовце. Језеро богато рибом, у којем се може пецати шаран, сом, караш, бабушка, клен, црвемперка, лињак, повруша, гргеч, поточна и калифорнијска пастрмка, као и младица.

Мучањ

Удаљеност: 22км
Надморска висина: 1534м
Име планине се везује за Св. Саву, који се са муком попео на врх. Испод врха се налази лековита Савина вода. По предању, Св. Сава се молио Богу да му да воде јер је био жедан. На месту где је сада чесма, његов коњ је ударио копитом и вода је потекла.