Manastir Kovilje

Udaljenost: 14km

Manastir Kovilje

Manastir je iz XVIII veka i sačinjavaju ga dva hrama: prvi posvećen Svetom Arhangelu Gavrila i drugi posvećen Svetom Nikoli. Crkva Svetog Arhangela se jednim delom naslanja na stenu, tako da se može svrstati u red pećinskih crkava isposničkog tipa.

Manastir Pridvorica

Udaljenost: 20km

Manastir Pridvorica

Izgrađen je u 12. veku, u isto vreme kada i susedna Studenica. Nalazi se u okolini Ivanjice, u mestu Pridvorica. Ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Manastir Studenica

Udaljenost: 45km

Manastir Studenica

Ovo je jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a UNESKO ga je 1986. uvrstio u listu Svetske baštine.

Hadži-prodanova pećina

Udaljenost: 1600m

Hadži-prodanova pećina

Hadži Prodanova pećina je arheološko paleolitsko nalazište i spomenik prirode koji se nalazi kod naselja Lisa, nedaleko od Ivanjice.

Park prirode Golija

Udaljenost: 30km

Jankov kamen (1833 m), Tičar jezero i jezero Nebeska suza

Ovaj prostor proglašen je parkom prirode, a UNESKO ga je proglasio rezervatom biosfere.

Javor

Udaljenost: 19km

Kušići, Vasilin vrh, spomenik Majoru Iliću

Kušići su malo planinsko selo na teritoriji opštine Ivanjica, a na obroncima planine Javor (1519m, Vasilin vrh).

Jezero Uvac

Udaljenost: 45km

Prirodni rezervat Jezero Uvac

Jezero je u klopu Specijalnog rezervata Uvac, osnovan radi zaštite najveće kolonije Beloglavog supa na Balkanu. Jezero je bogato je ribom, a posebno šaranom.

Grad Ivanjica

Udaljenost: 5km

Poseta gradu Ivanjici

Upoznavanje Ivanjice i njenih lepota. Poseta istaknutim znamenitostima. Obilasci restorana i noćni život.

Rimski most

Udaljenost: 16km

Rimski most

Ovaj kameni most preko reke Moravice, nalazi se u selu Kumanica na 16. km jugozapadno od Ivanjice u pravcu prema planini Golija u blizini stare zapuštene vodenice–potočare. Deo je starog puta, koji je u doba Turaka bio najkraća spona između Sandžaka i Srbije.

Isposnica Svetog Save

Udaljenost: 32km

Isposnica Svetog Save

Isposnicu je podigao Sveti Sava, po povratku sa Hilandara. Uska planinska staza vodi posetioce do ovog posebnog mesta da se pomole i zahvate vodu sa izvora u pećini gde se podvizavao srpski svetitelj.

Jezero Vučkovica

Udaljenost: 9km

Jezero Vučkovica

Veštačko jezero Goli kamen, kod Vučkovice je idilično mesto za izlete i raj za ribolovce. Jezero bogato ribom, u kojem se može pecati šaran, som, karaš, babuška, klen, crvemperka, linjak, povruša, grgeč, potočna i kalifornijska pastrmka, kao i mladica.

Mučanj

Udaljenost: 22km
Nadmorska visina: 1534m

Mučanj

Ime planine se vezuje za Sv. Savu, koji se sa mukom popeo na vrh. Ispod vrha se nalazi lekovita Savina voda. Po predanju, Sv. Sava se molio Bogu da mu da vode jer je bio žedan. Na mestu gde je sada česma, njegov konj je udario kopitom i voda je potekla.